Wat doen energieleveranciers aan afvallen?

Iedere consument weet in grote lijnen te vertellen wat hun energieleverancier doet. Maar wat doen zij nou eigenlijk precies en wat besteden zij uit aan andere partijen. Dit is goed om te weten om een goed beeld van de energiemarkt te krijgen.

Energieleveranciers kopen voor jou gas en stroom in

De energie leveranciers in Nederland kopen voor hun klanten gas en stroom in en zorgen dat dit geleverd wordt aan de woningen en bedrijven. Hiervoor moeten zij gebruik maken van de transportnetten van de netbeheerder in de regio waar je woont. Aan de hand van het gemiddelde jaarverbruik van jouw woning, weten ze ongeveer hoeveel gas en stroom ze voor je contract moeten inkopen. Dit doen zij bij energieproducenten. Sommige leveranciers maken gebruik van producenten die alleen maar groene stroom opwekken door zonnepanelen, windenergie of waterkracht centrales. Ook zijn er producenten die elektriciteit opwekken in elektriciteitscentrales.

Alle administratie geregeld

Vroeger kreeg je in Nederland aparte nota’s voor de netwerkkosten en voor de gas en stroom. Gelukkig regelt de energieleverancier dit tegenwoordig voor je. Ook regelen zij alle administratie en afrekeningen voor je. Het enige wat jij hoeft te doen is elke maand netjes de rekening betalen en de meterstanden doorgeven wanneer deze worden opgevraagd. Verder is alles voor je geregeld.

Switchen tussen energieleveranciers

Er zijn in Nederland meer dan 28 energieleveranciers waar je uit kunt kiezen. Deze leveranciers proberen allemaal met elkaar te concurreren sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004. Door scherpe prijzen te hanteren, zorgen de leveranciers ervoor dat Nederlandse huishoudens gaan switchen. Zo blijft de energiemarkt in beweging en ontstaat er concurrentie. Leveranciers doen dit ook door middel van hoge kortingen en welkomstcadeaus zoals tablets of tv’s bij het contract. Hierdoor trekken ze klanten weg bij andere leveranciers. Dit is een wisselwerking die telkens opnieuw herhaalt wordt door de energieleveranciers.

Zelf kun je hier dus aan mee werken. Door energieleveranciers met elkaar te vergelijken en elk jaar over te stappen naar een nieuwe leverancier. Hierdoor help je mee aan het scherp houden van de energietarieven en bespaar je zelf ook nog eens een hoop geld.